El premi Robèrt Lafont té l'objectiu de reconèixer i premiar persones o entitats que s'hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic.

El premi es va instituir l’any 2010, inicialment en el si dels premis Pompeu Fabra, i posteriorment l’Ordre CLT/360/2011, de 2 de desembre, dota el premi Robèrt Lafont de regulació pròpia, de manera que en referma la singularitat i la identitat. La presidència del jurat del premi Robèrt Lafont correspon a la persona titular del departament competent en matèria de política lingüística, o la persona en qui delegui. L’any 2013 s’estableix el caràcter biennal del premi. 

El premi Robèrt Lafont 2018 es concedeix al professor emèrit de filologia romànica de la Universitat de Viena Georg Kremnitz. El jurat ha remarcat la llarga trajectòria de G. Kremnitz dedicada a l’estudi i al foment de la llengua occitana. Destaca la seva especial dedicació a la recerca històrica i sociolingüística de la llengua occitana, que comprèn tota la seva àrea lingüística o airal occitan, així com la seva participació en iniciatives de foment i projecció de l’occità, especialment en l’àmbit acadèmic i universitari, però també en l’àmbit associatiu i de la dinamització lingüística.

El premi Robèrt Lafont 2016 es concedeix a la Fondacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran. La fundació va ser creada el 1973. D’entre les seves activitats destaca l’impuls, des de l’any 1976 , dels primers concursos literaris en aranès; la publicació, des de 1977, de la revista Tèrra aranesa amb l’objectiu de defensar l’aranès, i la participació en la creació del Musèu dera Val d’Aran, institució cultural de referència que dedica una part important de l’espai expositiu a l’aranès i a l’espai lingüístic occità. També cal destacar-ne iniciatives de foment de l’ús de l’aranès, com la Corsa Aran per sa lengua, caminada i festa popular que cada any organitza a través de la seva secció Lengua Viua.

 

El premi Robèrt Lafont 2014 es concedeix al gramàtic i lexicògraf Jacme Taupiac. El jurat ha valorat la seva trajectòria en l’estudi, la recerca i el foment de la llengua occitana en general i la seva especial relació a l’Aran. També destaca la seva tasca en defensa de la unitat de la llengua occitana i l’impuls per actualitzar la Gramatica Occitana de Loïs Alibèrt.

El guanyador del premi Robèrt Lafont 2012 és Felip Gardy, professor de literatura occitana a la Universitat Pau Valèri de Montpeller. Amb el guardó s'ha reconegut la seva destacada contribució a la preservació i difusió dels valors de la llengua occitana i del seu patrimoni escrit des dels àmbits de la ciència i de la creació literària. 

Premi Robèrt Lafont 2012. Recull el premi Manel Zabala, en nom de Felip Gardy. A la seva dreta, el síndic del Conselh Generau d’Aran, Carlos Barrera, i a la seva esquerra, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

L’any 2010 el premi Robèrt Lafont va recaure en Peire Bèc, pel seu treball com a occitanista, president durant 18 anys de l’Institut d’Estudis Occitans, i especialista en literatura i dialectologia occitana i romanista.

Data d'actualització:  24.10.2018