• Imprimeix

II Nit de la Llengua al Món Digital

II Nit de la Llengua al Món Digital

La II Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura amb la col·laboració d’Amical Wikimedia, va tenir lloc el 3 d’octubre, de les 18 a les 24 h.

La seu central de l’acció va ser el Centre de Documentació de la DGPL, però en aquesta ocasió també hi va haver sessions simultànies a Girona i Tarragona.

  • Barcelona. Centre de Documentació de la DGPL  ·  Portal de Santa Madrona, 6-8
  • Girona. Seu del Departament de Cultura, Casa Solterra  ·  Carrer Ciutadans, 18
  • Tarragona. Port de Tarragona  ·  Refugi 1 del Moll de Costa


L’acte, que tenia com a objectiu afavorir el prestigi de la llengua catalana incidint en la presentació que se’n fa al món digital, va mantenir el format de viquimarató que ja va tenir en la primera edició, l’any 2013. Una viquimarató és una acció intensiva d’edició de la Viquipèdia.

Atesa la coincidència amb el Tricentenari, la II Nit de la Llengua al Món Digital es va centrar en la història de la llengua a partir dels continguts del projecte 300 fets de llengua, una iniciativa de la DGPL que té per objectiu divulgar de manera lúdica els 300 fets més rellevants de la història del català.

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. L’edició en català de la Viquipèdia va ser la segona a crear-se, després de l’anglesa. El català ocupa la 17a posició en nombre d’articles a l’enciclopèdia ja que, dels més de 33 milions d’articles escrits col·laborativament per usuaris de tot el món, 436.095 són en català.

En la primera Nit Digital hi van participar 30 viquipedistes entre els quals hi havia professionals i exprofessionals de la llengua, estudiants de filologia i aficionats a la Viquipèdia. Des de les 18 a les 24 hores, els assistents van treballar sobre 23 articles i van afegir 54.514 octets d’informació nova, que es considera un nivell alt. També es va traduir informació al neerlandès i l’asturià.

Viquimarató "300 fets de llengua"

Desenvolupament de l'acte

La viquimarató d'enguany va tenir una participació de 85 viquipedistes i va permetre la creació o millora de més de 67 articles a la Viquipèdia. La xifra de participants en aquesta edició representa un increment important respecte dels 30 participants de la primera.

En total, la viquimarató ha suposat una aportació de 74.976 octets a la Viquipèdia. Els voluntaris van crear, ampliar o corregir amb referències fiables els articles sobre els continguts del projecte 300 fets de llengua. Entre els nous articles destaquen els de la Llei de normalització lingüística de Catalunya, el Registre Civil Espanyol, la Llei d’ordenació de l’ensenyament superior, o sobre la figura d’Antoni de Bastero. Entre les millores, hi ha els articles sobre el Manifest d'Els Marges i sobre l’Atles Lingüístic del Domini Català. També es va fer una important tasca de correcció lingüística d'articles existents.

A les respectives seus de la viquimarató, hi havia una selecció d'articles i una bibliografia de consulta per als participants. Els professors Xavier Rull, de la Universitat Rovira i Virgili; Francesc Feliu, de la Universitat de Girona; Àngels Massip, de la Universitat de Barcelona, i Rosina Nogales, van assessorar els viquipedistes pel que fa als continguts i la bibliografia.

Informació relacionada

Intervenció d'Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, al programa Generació digital de Catalunya Ràdio per parlar sobre la II Nit de la Llengua al Món Digital.

Data d'actualització:  06.10.2014