• Imprimeix

Ajuda. Preguntes més freqüents

Cercador

Escriviu dintre del quadre de text les paraules clau que millor descriguin la consulta que voleu fer. Utilitzeu les estratègies de cerca que feu servir quan cerqueu amb altres productes (Google, Yahoo, etc.); per exemple, si voleu saber si alentir és correcte en català, escriviu alentir en el quadre de text. Eviteu les paraules que no siguin significatives, i escriviu els noms i adjectius en masculí i en singular, i els verbs, en infinitiu. Cliqueu al botó Cerca i el cercador us mostrarà una llista de resultats.

Per a cada resultat hi ha la font en què s’ha trobat i un resum automàtic. Cal que cliqueu sobre el títol del resultat per poder-ne llegir el detall, que apareixerà immediatament en un quadre.

El cercador ofereix la possibilitat de millorar els resultats a partir de diverses modalitats de cerca:

 • Bàsica. Mostra tots els resultats en què hi ha les paraules clau.
 • Frase exacta. Només mostra els resultats en què hi ha les paraules que s'han escrit en el quadre de text, amb la mateixa separació i en el mateix ordre.
  És útil per cercar seqüències exactes de més d'un mot.
 • Fitxes de l’Optimot. Només mostra els resultats que hi ha en les fitxes de l'Optimot.
 • Castellà-català. Només mostra els resultats de les fonts en què hi ha l'equivalència en altres llengües: les fitxes de l'Optimot, els diccionaris terminològics del TERMCAT i els diccionaris bilingües català-castellà i castellà-català d'Enciclopèdia Catalana.
 • Verbs conjugats. Només mostra els resultats que hi ha a la font Verbs conjugats. Cal escriure l’infinitiu del verb al quadre de text. Si el verb que heu consultat es conjuga com un verb model, en el detall del resultat veureu la taula del verb model; per exemple, si consulteu caminar, que es conjuga com cantar, us apareixerà la taula del verb cantar.

En el resultat de la cerca sempre es mostra l'opció Trieu el resultat per fonts, que permet seleccionar els resultats obtinguts en una de les fonts de l'Optimot.

Addicionalment, en alguna de les fonts hi ha una altra possibilitat de tria de resultats:

 • En les fitxes de l'Optimot podeu triar els resultats per categoria lingüística.
 • En els diccionaris terminològics podeu triar els resultats per àrea temàtica.
 • En el Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya podeu triar els resultats per comarca.

L’enllaç Abreviacions, que apareix al final de cada article de diccionari i cada fitxa, dona accés a una finestra nova amb la llista d’abreviacions que poden estar utilitzades en aquella font.

Als diccionaris, les abreviacions donen informació sobre el gènere de les paraules, el règim dels verbs, l'àrea temàtica d'un mot, la valoració, etc.

Podeu fer una altra cerca tenint en compte el següent:

 • Pot ser que el text introduït en el quadre de cerca sigui ortogràficament incorrecte. Podeu fer noves cerques alternatives. Així, per exemple, si dubteu sobre si és correcte asociació i el cercador no us ha tornat cap resultat, podeu escriure-ho amb dues s: associació.
 • Podeu fer una nova cerca amb unes altres paraules clau.
 • Podeu concretar més la consulta utilitzant les opcions de la Cerca avançada.

La manera habitual d’accedir als continguts del cercador de l’Optimot és a partir de la cerca de mots clau per resoldre dubtes concrets. Això no obstant, es poden consultar seleccions de continguts ordenats temàticament a l’Optimot per àmbits. Actualment hi ha les seleccions següents: 

 • Optimot / Dret. Una mostra de continguts rellevants per als usuaris del sector juridicoadministratiu.
 • Optimot / Empresa. Una mostra de continguts rellevants per als usuaris del sector de l’empresa.
 • Optimot / Nova gramàtica i ortografia. Recull de les novetats de l’Ortografia catalana i la Gramàtica de la llengua catalana de l’IEC tractades al cercador.

La cerca avançada permet precisar i delimitar la cerca a partir de la combinació de les opcions següents:

 • Cerca a partir dels criteris següents:

- Amb totes les paraules: es mostren els resultats en què hi ha totes les paraules clau que s'han introduït en aquest quadre de cerca, però no necessàriament en el mateix ordre ni juntes.

- Sense les paraules: es mostren els resultats en què no hi ha les paraules introduïdes en aquest quadre de cerca.

- Amb alguna de les paraules: es mostren els resultats que contenen almenys una de les paraules introduïdes en aquest quadre de cerca.

- Amb la frase exacta: es mostren tots els resultats que contenen exactament el que s'ha escrit en el quadre de cerca.

 • Cerca en les fonts següents: permet indicar la font o les fonts concretes en què es volen cercar els resultats.
 • Cerca en les fitxes de les categories següents: permet seleccionar el tipus de fitxes de l'Optimot en què es vol fer la cerca: ortografia, fonètica i prosòdia, morfologia, sintaxi, lèxic, fraseologia i refranys, antroponímia, toponímia o convencions.

Sí. La cerca amb el signe de l’asterisc és útil per substituir en el cercador un o més caràcters que es desconeixen. Per exemple, si dubteu si s’escriu kenià o kenyà, una bona estratègia és fer una cerca bàsica amb el fragment ken seguit d’un asterisc (ken*): veureu que en els resultats apareix el gentilici kenyà.

El cercador de l’Optimot no discrimina els mots escrits amb accent, dièresi o guionet, és a dir, no són signes rellevants a l’hora de fer una cerca. Per exemple, si voleu saber si cal escriure guardaroba o guarda-roba, podeu escriure-ho de totes dues maneres, ja que el cercador us oferirà sempre els mateixos resultats. És el mateix cas de les lletres majúscules: el cercador no distingeix els mots que van amb majúscula dels que van amb minúscula.

Podeu consultar la llista de fonts que inclou l’Optimot en aquest enllaç.

El cercador de l'Optimot inclou l'última edició del Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Aquesta font s'actualitza periòdicament amb les modificacions que l'IEC introdueix al DIEC2 en línia.

El 24 de novembre de 2016, el servei de consultes lingüístiques Optimot inicia l’aplicació de la normativa lingüística que recullen aquestes obres, vigents a partir del 23 de novembre de 2016.

En conseqüència, l’Optimot adaptarà progressivament el seu contingut als canvis normatius. Pel que fa a les fonts l’actualització de les quals requereix un tractament tecnològic complex, aquests canvis s’hi hauran d’anar aplicant al llarg del període de quatre anys que l’IEC ha marcat per a la implantació de la normativa.

El TERMCAT fa una àmplia selecció dels continguts consultables al seu cercador, el Cercaterm, i els cedeix a l'Optimot. Per tant, al cercador de l'Optimot no apareix exactament tot el contingut del Cercaterm, però sí una part molt considerable. D'altra banda, els continguts del Cercaterm que el TERMCAT cedeix a l'Optimot s'actualitzen diàriament.

Les fonts lexicogràfiques integrades al cercador lingüístic de l'Optimot recullen nombrosos mots de la llengua catalana, però no tots. N’hi ha diversos, especialment mots derivats i compostos, que no consten en aquestes fonts i, per tant, no apareixen a l’Optimot. Justament per això, quan les opcions de cerca que ofereix el cercador no resolen el dubte lingüístic, l’Optimot disposa d’un servei d'atenció personalitzada.

Malgrat que no hi ha un índex de totes les fitxes de l'Optimot, podeu fer servir la Cerca avançada per tal que els únics resultats que mostri el cercador siguin les fitxes. Per fer-ho, cal que seleccioneu només l'opció Fitxes de l'Optimot en l'apartat de les fonts i que escrigueu qualsevol seqüència de lletres inintel·ligible en el camp Sense les paraules. D'aquesta manera, el cercador trobarà les fitxes de l'Optimot que no continguin aquesta seqüència, és a dir, totes. També podeu afinar la cerca seleccionant la categoria que us interessi (ortografia, morfologia, sintaxi, etc.).

Actualment el web de l’Optimot és responsiu, és a dir, s’adapta a la visualització en qualsevol dispositiu, mòbil o fix. Per tal d’accedir-hi més ràpidament des del mòbil, podeu crear una icona d’accés directe.

Data d'actualització:  13.06.2018