Des de Xile fins al Japó, des del Canadà fins a Austràlia... hi ha més de 12.000 katalonskis pel món.

Els katalonskis són gent que ha après català anant a les classes que es fan a universitats de tot el món (Institut Ramon Llull), als casals catalans i també per Internet (web Parla.cat). A través de la llengua han conegut la cultura i les tradicions catalanes i la majoria estan pendents de l'actualitat del nostre país.

Molts no han trepitjat mai Catalunya però coneixen a fons la nostra cultura: aprendre català els ha canviat la vida. I ho han fet per raons molt diverses: l’amor i la passió, la curiositat, l’interès científic, les inquietuds personals, les ganes de conèixer, les casualitats i els efectes papallona... 

Però, qui són aquestes persones que tot i no ser de Catalunya n’han après la llengua? Què els motiva? Per què molts tenen aquesta passió per aprendre el català? Com veuen la nostra cultura des de lluny? Com la viuen? Com els ha canviat realment la vida?

 

Darrer capítol:

 

 
Tots els vídeos
 

 

katalonski_proper_capitol

Katalonski

Katalonski vol dir català en polonès, i també en búlgar, bosnià, bielorús, croat i serbi.    

twitter   facebook

 

El programa

Katalonski és una producció de Televisió de Catalunya en coproducció amb Broadcaster Audiovisual Services i La Lupa Produccions, amb el suport i la col·laboracio de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.

Consisteix en una sèrie de 13 programes de 50 minuts. A cada capítol viatgem a un país diferent, de manera que descobrim on viuen i com són aquests aprenents i apassionats de Catalunya. Descobrim la seva passió per Gaudí, o pel Barça, la devoció per un escriptor o per una cançó, o la promesa d’aprendre la llengua materna de la parella, encara que sigui un cop jubilat... I compartim amb ells tant accions quotidianes i aficions com moments especials i importants de les seves vides. I ens ho expliquen en català. 

Cada capítol combina 5 o 6 personatges, alternant-ne les històries. A la part final d’alguns capítols, un dels protagonistes viatja a Catalunya per viure-hi un instant emotiu.

Halldor Mar

Halldor Mar, el presentador del programa, és un músic islandès resident a Barcelona. Viatja a diferents llocs del món per trobar-se amb gent que no és catalana però que ha après el català. Vol conèixer qui són aquests “estrangers” o “gent estranya” com ell, que, sense viure a Catalunya, parlen i pensen cada dia en català i, des del seu país,  estan pendents del que passa a casa nostra. 

Ho diu la cançó que Halldor ha fet per al programa: ”No hi ha estranys en aquest món, només amics que encara no has conegut”.