• Imprimeix

V Nit de la Llengua al Món Digital

La V Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Fundació Amical Wikimedia, ha tingut lloc el dijous 29 de novembre, a Tarragona, Girona i Tortosa. L'acte ha mantingut el format de viquimarató (acció intensiva d'edició de la Viquipèdia), que ja va tenir en les quatre edicions anteriors.

Enguany s'ha dedicat a la figura de Pompeu Fabra, contribuint així a la celebració de l'Any Fabra.

La seu central de l’activitat ha estat Tarragona, on ha coincidit amb el Col·loqui Fabra, que es fa cada 5 anys des del 1998 a Tarragona. En concret s'ha portat a terme al Port de Tarragona, que a més va posar els mitjans per fer possible aquest esdeveniment. També s’hi van sumar la Biblioteca Pública, la Universitat Rovira i Virgili i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Les altres seus de l’activitat han estat Girona, Tortosa i Badalona, que l'han portat a terme respectivament a la Biblioteca del Campus Barri Vell de la Universitat de Girona, a l’Escola Oficial d’Idiomes de Tortosa i a la Biblioteca Canyadó i Casagemes-Joan Argenté. En aquestes localitats també hi han col·laborat organismes com el Consorci per a la Normalització Lingüística, l’Escola Oficial d’Idiomes de Tortosa, la Universitat de Girona o l’Institut Ramon Muntaner, entre d’altres.

La V Nit ha estat destinada a ampliar els continguts fabrians de la Viquipèdia i una novetat d'aquesta edició és que l’Institut Ramon Llull, amb la seva xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, hi ha aportat un valor afegit específic. Prop de 80 persones vinculades a 11 universitats de 9 països diferents han treballat al llarg de la Nit Digital i els dies anteriors i posteriors. Els participants de l’IRL han traduït articles ja existents i han creat nous continguts directament en diverses llengües. La feina feta en aquesta viquimarató ha afavorit l’existència d’articles sobre Pompeu Fabra en llengües a les quals difícilment s’hauria pogut accedir sense una acció intensiva d’edició de la Viquipèdia com aquesta.

La Nit de la Llengua al Món Digital és una activitat programada anualment en què diversos voluntaris fan una viquimarató amb l'objectiu d'ampliar amb referències fiables els articles sobre la llengua catalana a la Viquipèdia.

 

 

Data d'actualització:  03.12.2018