• Imprimeix

30 anys de la Llei de normalització lingüística

El 2013 es van complir 30 anys de la Llei 7/1983, de 18 d'abril, de normalització lingüística a Catalunya. La Llei de normalització lingüística va ser per la totalitat dels grups parlamentaris el dia 6 d'abril de 1983. La celebració va coincidir amb els 15 anys de l'aprovació de l’actual Llei de política lingüística, l'any 1998.

L'acte de commemoració dels 30 anys de la Llei de normalització lingüística, organitzat pel Parlament de Catalunya i la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat, va tenir lloc el dia 15 de juliol a la seu del Parlament de Catalunya. 

Conduït pel periodista Josep Puigbó, l’acte va començar amb la projecció d'un vídeo sobre l'aprovació de la llei al Parlament el 1983 i el seu ressò ens els diferents mitjans de comunicació de l’època. Tot seguit, Antoni Milian, catedràtic de dret administratiu de la UAB, va relatar amb detall el procés d’elaboració i tramitació de la Llei. L’exposició va ser seguida per unes paraules enregistrades d’Aina Moll, la primera directora de Política Lingüística, que relataven com va viure aquesta elaboració, els canvis que va suposar i els reptes de 30 anys després.

També les veus de deu ciutadans de diferents sectors van explicar en primera persona la seva relació amb la llengua i van fer la valoració del procés de normalització viscut, mentre que després un vídeo aportava dades i xifres dels principals indicadors d'èxit del català. Finalment, les paraules del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, van tancar l’acte, que va acabar amb l’aportació musical de Joana Serrat i Alisé Sanz.

Acte de commemoració dels 30 anys de la Llei de normalització lingüística
Data d'actualització:  19.07.2013