• Imprimeix

Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD)

La Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD) va ser creada l’any 2007 amb la finalitat d’influir en les polítiques lingüístiques de la Unió Europea relatives al reconeixement de les llengües regionals i minoritàries i a la gestió de la diversitat lingüística en el context d’Europa. Catalunya s’hi va adherir com a membre de ple dret l’any 2009.

La Xarxa compta amb la participació d’alguns governs estatals de la Unió Europea, governs autònoms, associacions i entitats culturals que treballen en la promoció de la pluralitat lingüística, universitats i centres de recerca. Actualment hi són representades diverses llengües europees: català, occità, gaèlic escocès, gaèlic irlandès, basc, gallec, còrnic, bretó, frisó, gal·lès, macedònic, retoromànic friülà, retoromànic ladí, noruec nou (nynorsk), finès, suec i cors.

L'NPLD impulsa diversos projectes entre els quals destaca l'elaboració del Full de Ruta per a la Diversitat Lingüística d’Europa. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, en qualitat de membre fundador de la Xarxa, ha participat activament en l'elaboració.


Destaquem

Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística

Accés a la pàgina web.

Full de Ruta per a la Diversitat Lingüística d’Europa

El Full de Ruta té com a objectiu principal assegurar que les llengües d’Europa, independentment del seu nombre de parlants o del seu pes polític o econòmic, es considerin valors comuns que necessiten suport i promoció. El Full de Ruta s’articula en quatre línies de treball: adoptar una política inclusiva del multilingüisme; treballar perquè les llengües tinguin una funció de cohesió social i contribueixin al desenvolupament econòmic; usar les tecnologies de la informació i la comunicació per a l’aprenentatge i la promoció de les llengües, que es doni suport a les llengües regionals o minoritàries i especialment a les més vulnerables d’Europa.

Data d'actualització:  31.03.2015